Dania kojarzone z polską kuchnią – o żurku i barszczu białym
Chcesz kupić żurek śląski? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
Obecnie rzadko już spożywamy obiady złożone z dwóch posiłków. Z powodu ciągłego braku czasu, a przez to chęć błyskawicznego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków uprzednio oferowanych z reguły jako to drugie danie. Jednakże typowo polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli samemu przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to w dalszym ciągu stanowią one stały punkt w ofercie restauracji oraz lokalów z rodzimą kuchnią, a także są powszechnie podawane podczas świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.
Barszcz biały to nie żurek – podstawowe różnice
Jeżeli zapyta się Polaka o zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to błyskawicznie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób wręcz nie widzi najważniejszej różnicy między tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem co do zasady barszcz biały gotuje się na zakwasie mąki pszennej, z kolei żurek – z zakwasu na mące żytniej. To jednak nie jedyna rzecz, która odróżnia te zupy, choć powinno się zdecydowanie zaznaczyć, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda potrawa jest odbiciem zdolności kucharza i jego subiektywnych preferencji. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego zwykle wkłada się więcej włoszczyzny i grzybów. Zabiela się go również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej złożona, gdyż w ramach tej rodziny zup można wyróżnić trzy typy:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z jajkiem oraz pieczywem;
– gęsty, kwaśny żur przygotowywany przeważnie z dużą ilością czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem żytnim lub chlebowym.
Bazę na żur albo barszcz biały można kupić
Przyrządzanie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest proste, jakkolwiek nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. W literaturze kulinarnej znajduje się kilkanaście przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Stosując jednak samodzielnie przygotowany zakwas trzeba przewidzieć pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, gdy chętka np. na żurek najdzie was niespodzianie, warto kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, dzięki którym przygotujemy wyśmienity biały barszcz i żurek śląski bądź staropolski.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]