Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Zobacz, gdzie zamówić kwaszoną kapustę, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Specyficzny smak kwaszonej kapusty jest integralną cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona składową licznych potraw i statystyczny Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezwykle zdrowa żywność.

Kapusta kwaszoną – źródło koniecznych witamin i minerałów

Kapusta kiszona, albo kwaszona, bowiem te przymiotniki stosuje się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które odkryto za sprawą poszukiwania przez człowieka metody na dłuższe magazynowanie pokarmów. Drobno posiekane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych minerałów czy witamin, których pozyskanie podczas zimy było znacznie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A wypada podkreślić, iż w kiszonej kapuście jest dużo substancji, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, a także witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się też inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B3, B6, B9). Dodatkowo, kwaszona kapusta to źródło m.in. żelaza, potasu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Równocześnie to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, z tej przyczyny zaleca się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Kapusta kiszona – w krokietach i w surówkach

Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy jako najważniejszy element potraw, jak i w przystawkach do nich. Na surowo zazwyczaj je się ją jako surówkę z marchewką lub posiekaną cebulą, która pasuje do dań z ziemniaków oraz ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również artykuł, który znakomicie komponuje się z grzybami i mięsem, stąd robi się z niej nadzienie do pierogów, łazanek czy krokiecików. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie istniałyby najsmaczniejsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, bigosu bądź kapuśniaka.

W zasadzie każda babcia ma własny sposób na kiszoną kapustę, aczkolwiek obecnie coraz rzadziej kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby gromadzenia pożywienia na zimę. Kwaszoną kapustę w niewielkich i wielkich opakowaniach bez przeszkód dostać można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]