Smaczna tradycyjna zupa – barszcz czerwony na zakwasie
Więcej o barszczu czerwonym w butelce.
Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa wyłącznie świąteczna, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii albo znaczących rodzinnych spotkań okolicznościowych. W rodzinach, w których zwyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz także jako uzupełnienie do niektórych potraw.
Barszcz czerwony to zupa uniwersalna
Wydawałoby się, że barszcz czerwony to banalny do przygotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość pożywną potrawą. Jednak właśnie jego nieco słodkawy, a równocześnie kwaskowaty aromat sprawia, że perfekcyjnie współdziała on z bardzo różnorodnymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy wrzucają do niego pierogi z mięsem, kapustą albo grzybami, inni przedkładają jajko, kiełbasę oraz kartofle. Barszcz czerwony to znakomita strawa obiadowa, ale też pyszna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem czy chrupiącego krokiecika z pieczarkami.
Należy zaakcentować, że barszcz czerwony, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany, jest zupą nietuczącą. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, a także mnóstwo żelaza, przez co rekomenduje się je osobom cierpiącym na anemię. Natomiast z uwagi na to, iż bazą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym na co dzień je się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak
Nie powstała jedna receptura na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa swoich ulubionych dodatków i na różny sposób przyprawia tę zupę. Jedni wolą pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu, pozostali wsypują do niego łyżeczkę cukru, żeby uwydatnić naturalny słodkawy smak buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli przyrządza się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a na dodatek zawiera więcej istotnych składników odżywczych. Zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przygotowywać osobiście, ale proces fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa około 7 dni. Jeśli jednak raptownie dopadnie cię ochota na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo przez internet.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]