Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Jeśli chcesz zamówić sok z kiszonej kapusty, zobacz tutaj.

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znowu powróciły na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają również inne, przedtem mniej lubiane owoce oraz warzywa. Mówiąc o zdrowotnych atutach fermentowanej żywności nie można zapomnieć także o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają prosto i szybko dostarczyć naszemu ciału składniki niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.

Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie witaminy w nich odnajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający sporo związków mających korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Najważniejszym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, ogórków bądź inny kiszonek to także kopalnia witamin. Warta uwagi jest głównie duża zawartość witaminy C – już 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witaminy E i K, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonych buraków – dlaczego należy go pić?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Co więcej liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność lub wrzody żołądka. Wzmacniają one także apetyt i stanowią tarcze ochronną w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]