Skosztuj obwarzanków krakowskich

Obwarzanki krakowskie zamówisz na www.piekarniapochopien.com.

Mają wyjątkowy smak, prezentują się naprawdę ciekawie, a kupić je można wyłącznie w jednym miejscu na Ziemi. O czym piszemy? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są wizytówką dawnej stolicy Polski i najważniejszą tradycją tamtejszych cukierników. Dlaczego cieszą się tak szczególnym zainteresowaniem? Jak produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający do Krakowa na początku zamierzają skosztować akurat opisywanego smakołyku?

Obwarzanki krakowskie – o historii kilka słów

Tradycja produkcji obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W księgach pierwszy raz opisano je sto lat później, kiedy zauważono, że jadła je królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w czasie Wielkiego Postu, jednak potem na stołach pojawiały się także w innych miesiącach. W piętnastym stuleciu król Jan Olbracht ustanowił dokument, według którego mieli prawo wytwarzać je tylko krakowscy piekarze. Taką samą rzecz zrobiła 5 stuleci później Wspólnota Europejska, wpisując je na listę wyrobów tradycyjnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki posiadają formę okręgu z wyraźną plecioną powierzchnią i średnicę w granicach piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od początku produkowane są według identycznej receptury. Ich określenie i unikalny smak są skutkiem obwarzania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – między innymi sezamem lub serem – i piecze.

Adres:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]